Ikka ja jälle, kui inimesed tulevad minu juurde konsultatsiooni kõlab läbivalt üks küsimus: mulle väga meeldivad su värvilised tööd ja tahan endale ka aga kuidas need värvid säilivad? Kas nad ajaga ei kulu? Kuna see on suhteliselt populaarne küsimus, otsustasin, et kirjutan sellest täpsemalt selles postituses.

Kõigepealt alustaks sellest, et kust see küsimus alguse on saanud. Paljud on näinud võõrastel inimestel või oma tuttavatelgi võibolla tätoveeringuid, mis on 20-30 aastat tagasi tehtud ja mis on võtnud sinakas-rohekas tooni ja värve tajub ainult kaugelt silmi kissitades. Nüüd on hirm, et äkki enda pilt muutub ka ajaga sarnaseks arusaamatuks olluseks ja kaunid värvid muutuvad väga kaugeks originaal-spektrumist. Tundub kindlam teha musta-halliga tätoveering, siis vist on kindla peale minek. Hakkame siis analüüsima!

Päevinäinud tätoveeringud
Päevinäinud tätoveeringud
Hea näide õigetest vana-kooli töödest
Hea näide õigetest vana-kooli töödest

Tätoveeringud mis on tehtud 20-30 aastat tagasi olid toksitud tintidega, mis ei sarnane absoluutselt tänastele. Siis kasutati mida olemas on, alustades pastakatindist kuni printeri tindini (vanglates tehtud tätoveeringud võivad sisaldada üldse telliskivipuru, põletatud saapatallakummi ja teab veel mida..) millele loomulikult ei osanud keegi mingit garantiid anda, kuidas need nahal jäävad. Paljud musta värviga tätoveeringud on nüüd sinakas-rohelised. Teine faktor on see, et ei teatud kui sügavale peaks tätoveerima, nii et tehti nii kuidas loogiline tundus. Tätoveeringud tehti liiga sügavale ja need on nüüdseks korralikult laiali läinud. 

6 aastat vana, 2 sellest näinud Austraalia päikest
6 aastat vana, 2 sellest näinud Austraalia päikest
Pärast ületegemist!
Pärast ületegemist!

Tänapäeva tindid, ja ka tätoveerimis-tehnikad, on meeletu arenguhüppe teinud nii, et võrdlus vanade tätoveeringutega pole mõtekas. Tänapäeva tindid (näiteks: Eternal Ink) sisaldavad ainult taimseid pigmente ning on reguleeritud ja testitud. Kuna konkurents on värvi-firmade vahel suur, siis pannakse palju rõhku sellele, et pigmendid oleksid kvaliteetsed ja kirkad.  

Tattoo aasta pärast tegemist
Tattoo aasta pärast tegemist
Tattoo 3 aastat pärast tegemist
Tattoo 3 aastat pärast tegemist

Tulles tagasi tänapäeva ja tänapäevaste musta-halli ja värviliste tätoveeringute juurde, kumb siis ikkagi praegu paremini säiliks? 

Säilimist mõjutavaid faktoreid on ka nüüdisajal päris mitu – neist tähtsaim on kaitsta tätoveeringut liigse päikese eest. Oma klientidele olen seda seletanud nii: kui sa oled neoonvalge, nagu traditsiooniline Eestlane seda on, ning sa lähed lõuna ajal paariks tunniks ilma päikse-kaitseta õue – mis su nahast järele jääb? Korralik vähi-värvi jume ja mõneks ajaks rikutud nahk. Kui sa oled valge, siis enamus päikesevalgusest ja UV kiirgusest peegeldub tagasi kuid ikka saab nahk meeletult kahjustada. 

Mis aga juhtub siis, kui oled naha mustaks värvinud ja lähed samaks ajaks sellega päikse kätte? Nahk enam ei peegelda päikesekiirgust ega UVd tagasi nii effektiivselt, lausa neelab enamus endasse ja nahk saab mitmekordselt rohkem kahju. Mis tähendab, et ka tint saab kahjustada ja hakkab vaikselt tuhmuma (läheb hallikaks) ning mõne tindi puhul võib ka toon muutuda. 

Ehk siis: mida tumedam on tint, seda rohkem see kahjustada saab! 

Tattoo just pärast tegemist
Tattoo just pärast tegemist
Tattoo kolm aastat pärast tegemist
Tattoo kolm aastat pärast tegemist

Miks siis värvid ja heledad toonid ajaga hajuvad?

Sellel on mitu tähtsat tegurit: esiteks päike kahjustab ka heledamaid toone, lihtsalt mitte nii kiiresti. 

Teine tähtis punkt, mida on vaja mõista on see, et heledad toonid ei ole pigmendilt nii tugevad kui tumedad toonid, ehk nahk paistab kergemini läbi. Ehk, kui sa lähed suvel kergelt jumekaks, siis see tumedam nahatoon hakkab läbi paistma heledatest toonidest. Mida heledam on nahk, seda paremini paistavad välja heledad ja erksad toonid. 

Kolmas faktor on pigem visuaalne: mida rohkem on pildil kontrasti ja tumedaid toone, seda erksamad tunduvad ka heledad toonid. Ehk, kui tumedad toonid on päikse käes kahjustada saanud või polegi kontrasti üldse lisatud, ega need heledad ei taha väga välja paista.

Tänapäeva värvid ja mustad niisama ei kulu kuhugi aga tuleb arvestada, et mida paremini tätoveeringut hoiad päikse eest, seda paremini säilivad nii musta-halliga kui ka värvilised pildid! Kui oled väga päikselembeline, siis tasub arvestada, et turjal ja õlgadel olevad tätoveeringud saavad kindlasti palju kahjustada kui ei muutu ruttu päiksekreemi usku. Särgi alla jäävad tätoveeringud peavad üldiselt paremini ajahambale vastu.