Tätoveerimine on enamuselt olnud meeste pärusmaa aga koos 21. sajandiga tekib nais-tätoveerijaid aina juurde. Rahvusvahelistel tattoo üritustel käijes on siiani näha, et enamus paremik on mehi aga aasta aastasse, tuleb ka andekaid naisi peale. See ei ole kaklus, kumb on paremad, kas mehed või naised: tore on, kui tätoveerimis-alal tekib vaheldust, mitmekülgsust ja valikuid kliendile. Sama on ka Eestis: kui ma alustasin 6-7 aastat tagasi, siis ma ei näinud, et oleks palju nais-tegijaid. Võibolla ei olnud suhtlust, võibolla ei olnud tätoveerijad veel väga sotsiaalmeedias, võibolla ei olnudki palju tegijaid kes täna on. Võibolla kõik peitsid ennast oma keldrites, nagu ühele õigele kunstnikust introverdile see kohane on. Kuid nüüd on mul hea meel näha, et järjest rohkem nais-tätoveerijaid turundavad ennast läbi sotsiaalmeedia ja uusi nägusid tuleb peale.

 Otsustasin teha postituse enda neljast lemmikust Eesti nais-tegijast, et näidata lugejale, kui erinevaid ägedaid stiile Eestis leidub naiste poolt ja minumeelest ka äge nüanss ikkagi on ka see, et stiilidest on näha naiselikke joone ja elemente. See list ei ole meeldimise järjekorras: nad on kõik lemmikud oma iseloomu ja stilistika poolt.

1.

Maila Veske. IG: maila.lifeart

Maila, kes on tätoveerinud vähemalt 6 aastat, jäi minu radarile alles kuskil aasta tagasi. Ma olin nii üllatunud, kuidas ma ta töid varem näinud ei ole? Ta pildid on fantastilised! Ta on üks väheseid Eesti (töötab Narvas) tätoveerijaid, kelle vesivärvi tehnikaga tehtud töid ma jälgin põnevusega. Mulle meeldivad ta kirkad värvikasutused ja suured elemendid tätoveeringutes. Mis on veel äge, on see, kuidas ka segab omavahel abstrakseid elemente realismiga. 2018 aasta Street Mirror Expol sain temaga tutvuda ja näha, kuidas ta terve reie-töö kohapeal valmis tegi. Tempo on uskumatu ja kvaliteet selle all ei kannata. Ja iseloom on tal imearmas! 

 

2.

 Karmely Sõrmus IG: psyhiskond

Võibolla see ei tundu päris aus, et valin tätoveerija kellega ma koos ühes salongis töötasin aga midagi ei ole teha: Karmely stiili tunneb ära kaugelt. Eriliseks teeb tema loo see fakt, et kui ta esimest korda Mamas Pride kirjutas, ei arvanud ma ta joonistustest palju. Portfoolio oli lahja ja üksluine. Pool aastat hiljem võttis üks tüdruk Kailiga ühendust, kellel olid ägedad paljulubavad joonistused neo-traditsioonilises stiilis ja Kaili võttis ta õpilaseks. Alles kuid hiljem panin ma pildi kokku, et see on see sama inimene! Karmely ületas ennast korralikult ja joonistas sellise portfoolio, et kuku pikali. Ja nüüd, 4 aastat hiljem, areneb ta järjepidevalt ja ulmelise tempoga. 

 

3.

 Kätlin Malm IG: katlinmalm_tattoo

Kes vähegi teavad mind, teavad ka seda, et ma ei huvitu laias laastus realistlikest tätoveeringutest aga Kätlin Malm on täiesti teine tase: arusaam kompostsioonist ja ägedatest tätoveeringute asetusest jätab mul lihtsalt karbi lahti. Tundub, et Kätlin Malmil ja tema abikaasal Torsten Malmil on koos ehitatud korralik unistuste salong, kus nad üksteist järjepidevalt inspireerivad. Mõlemad reisivad tattoo-alaselt palju, on tihedad külalisartistid ja võtavad conventionitest osa. Kätlin Malmi viimane võidetud auhind on 1. koht Veneetsia Tattoo conventionil realismi eest: temast kuuleb veel kindlasti palju!

 

4.

 Mooni Treier IG: moonitreier

Ehk olete tähele pannud, et ma lasen tervet oma selga temal teha nii et vast on loogiline, et ta on ka siin listis. Eriti irooniline on see, et ma “tutvusin” temaga alles siis, kui käisin läbi 2018 Street Mirror Expo fotosid läbi delfis ja leidsin tema tehtud selja töö, mis võistles seal. Armusin, võtsin ühendust, et külla minna: va lollakas arvas ikka, et kõik elavad Tallinnas kuid istusin hoopis rongile Tartu poole. Siis sain teada, et ta 10 aastat tätoveerinud! Polnud kahtluski, et temaga ma seda selja projekti tegema hakkan. Mustaga tegijaid leidub Eestis enamuses aga väga vähestel on kogemust suurte töödega. Just sellepärast pöördusingi Mooni poole. Iseloom on tal armas kuid julge ja tema juures on alati hea meel käia. 

 

 

Need on minu isiklikud lemmikud ja see, et nemad siin listis on, ei tähenda, et teised tuntud nais-tegijad halvemad oleks. Mulle meeldivad kõige rohkem suuremahulised tööd ja väga silmapaistev käekiri. 

Tulevikus kirjutan kindlasti veel sarnaseid postitusi (lemmik uued näod, lemmik mees-tätoveerijad, lemmikud rahvusvahelised jne). Kas Sinul on mõni lemmik-tätoveerijaskond kellest tahaksid listi näha?