Kes meist poleks kuulnud midagi sarnast: “Mõtle oma tätoveeringutele, kui oled vana ja nahk juba lotendab ja…?” Seda küsitakse nii tätoveeritute käest kui ka ennetava argumendina enne tattoo tegemist. See on üks klassikalisemaid tätoveeringu tegemise “agadest” üldse. 

Et seda “aga” sinu jaoks pisut leevendada, analüüsime järgnevalt, kuidas võib ajahammas sinu tätoveeringut pureda ja mida selle leevendamiseks teha saad. 

1.

Värvid, kontrast ja tuhmumine 

Alustada tasuks sellest, et tänapäeva tätoveerimistindid on hüppeliselt arenenud võrreldes 50, 20 või isegi 10 aasta taguste eelkäijatega. Kuna värvitootjate vahel on suur konkurents, suudetakse tänapäeval aina paremini toota tinte, mis peavad õige hoolduse korral kauem vastu. Rõhutan: õige hoolduse korral. 

Ajahambast puretud maalingud, mis on eelmisel sajandil tehtud, pärinevad teistsuguste tintide ajastust. Tindi kvaliteet oli juba üldiselt teine, rääkimata veel värvidest ja vahenditest, mida kasutati näiteks vanglas või muudes sarnastes tingimustes. 

Milline on siis see õige hooldus värvide jaoks? Tätoveeringu suurim vaenlane on intensiivne päikesevalgus. 

Tätoveeringu hooldamise ABC on see, et päikese kätte minnes kasuta alati tugeva UV- kaitsega päikesekreemi. Kui sa seni pole olnud agar päikesekreemi tarvitaja, kasuta seda palun tätoveeringul ikkagi. Tätoveeringu nahka peaks sa ka niisutama ja toitma, sest kuival nahal näeb see õnnetum välja. 

Kuna must tätoveering neelab rohkem päikesevalgust, tuhmub see päikese käes pisut kiiremini kui värviline kujutis. Värviline tattoo (olenevalt toonist ja stiilist) võib olla aga vastuvõtlikum üldisele kulumisele ja naha uuenemisele, näiteks õrna tehnikaga ja nüansirikkad pildid. 

Siiski tuleks aga mõlema tooni puhul üle korrata, et värvide koostis on aastate jooksul arenenud ja koos õige hooldusega tõotab olla vastupidavam. 

Lohutav on ka silmas pidada, et kui tätoveering on erinevatel põhjustel tuhmunud, saad seda hiljem käia värskendamas. Üle putitatud tätoveering on särav ka pärast aastatepikkust kandmist. 

 

2.

Hajumine 

Tätoveeringud on tehniliselt osa su nahast ja muutuvad ühes sellega. Mida sinu nahk armastab, mõjub imeliselt sellele, kui rabav näeb välja su tätoveering. 

Targalt tegutsedes soodustad tattoo säilimist läbi aastate. Aga aastakümnete? Tegureid, mis su tattoo välimust pikemas perspektiivis muudavad, võib liigitada kaheks: 

  • Loomulik naha vananemine
  • Välised tegurid ja tätoveeritud naha eest hoolitsemine
Foto: GetOud

Vananenud nahk on õhem, lõtvunum ja mitte nii elastne. Nahapind on kuivem ja tundlikum, ta vajab rohkem välist niisutamist ja hooldust. Kortsud, venitusarmid ja üleliigne nahk on kergemad tekkima. 

Tätoveeringu jaoks, mille “ekraan” on nahk, võib suurem lõtvumine tähendada kuju muutumist, nagu praod televiisoriekraanil või välja veninud pilt. 

Aga vananemine ei toimu üleöö ja kõik sõltub sellest, kuidas sa tätoveeringut väliste mõjude eest kaitsed ning muide ka sellest, kui tervislikke eluviise sa praktiseerid. 

Tätoveeringu välimust mõjutab mitmekesine toit ja piisav kogus vett.
Tätoveering kulub ka naharakkude loomuliku uuenemise tagajärjel. See on siiski väga pikaldane protsess ja õige hoolduse korral pole muutused kaua aega näha. 

Nagu juba mainitud, on tattoo kulutaja UV-kiirgus. Seetõttu ei meeldi tätoveeringule ka solaarium. Kõik, mis soodustab naha vananemist, kiirendab ka tätoveeringu hajumist. Suitsetamine ja alkoholi liigtarvitamine on nende tegevuste seas. 

Niisutamist, toitmist ja päikesekaitset vajab nii uus kui ka väga vana tätoveering, et pidurdada edasist kulumist. Oluline on see meie külmas kliimas, kus nahk muutub kergemini kuivaks. Kasuks tulevad kollageeni ja e-vitamiini sisaldavad kreemid. Päikesepõletust tuleks vältida iga hinna eest. 

 

3.

Kaalumuutused 

Kaalumuutused on vananemisega seotud kahel põhjusel: esiteks võib muutuda ainevahetuse kiirus mõjutada kaalu, teiseks läheb nahk vanusega rabedamaks ja ei pruugi järele jõuda. See võib moonutada tätoveeringut. 

Kõht, õlavarred, reied ja tagumik on tüüpilised piirkonnad, kus järsem kaalumuutus kipub tattood pisut moonutama. 

Kui oled kunagi õhupalli õhust tühjaks lasknud, võid ilmselt ette kujutada, mis väga väikeste detailidega juhtub. Natuke sarnane asi võib juhtuda ka mõningate väikeste tattoode või detailidega. Suured elemendid peavad üldiselt kaalukaotusele paremini vastu. 

Tätoveeritud naha huvides kehtib soovitus võtta alla aeglaselt ja mõõdukas tempos, et nahk jõuaks järele koos su tattooga. Sestap on mõistlik vältida ekstreemseid dieete ja minna mõõdukas trenn–tervislik toitumine teed. Joo ohtralt vett, et aidata nahka järele ja vältida selle hilisemat lotendamist. 

 

Ka suur juurdevõtmine pole vanusega välistatud. Ainevahetuse muutumine võib soodustada rasvumist teatud piirkondades. Tähtis on teada, et järsk kaalu langus moonutab üldiselt tätoveeringut rohkem kui selle tõus. Tätoveering võib venida ja muuta kuju, eriti kehtib see keerulisemate mustrite kohta. 

Vananeva naha rabedus võib põhjustada venitusarme ja kahjustada tätoveeringu disaini. Et neid tagajärgi vältida, tuleks katsuda rasva kogunemine hoida aeglasemas tempos. Naha jaoks aitab siingi vee joomine ja nahapinna niisutamine (piisav hüdratsioon tätoveeringu ümbruses). 

 

4.

Tätoveeringu detailsus 

Tätoveeringu säilimine läbi aastate oleneb sellest, kui palju on töös väikesi detaile. Väikesed ja detailirohked tööd hajuvad rohkem kui kujutused, kus on kasutatud suuri elemente. 

Kui on siiski plaanis teha detailne töö, võib tätoveerija teha ettepaneku suurendada su esialgset kavandit. Üks põhjustest ongi vastupanu kulumisele ja kui tuhmumine käes, siis kui lihtne ja soodne saab olema seda ilusamaks teha. 

5.

 Tätoveeringu asukoht

Tätoveeringu asukoht ja eluiga on seotud põhiliselt päikese ja hõõrdumise tõttu. 

Päikese ohvriks langevad kergemini õlgadele, rinnale ja turjale tehtud tattood.
Alad, mis saavad vähem päikest ja seeläbi säilivad kauem, on näiteks sisekäed, reied, kõht ja selg (olenevalt muidugi su harjumustest). 

Hõõrdumine võib kulutada päris korralikult tätoveeringuid, mis nühivad pidevalt keha või riiete vastu. Näiteks sõrmede siseküljed, reite siseküljed (kõndimine) ja labajalad (jalanõude kandmine, ära võtmine). 

Modell “The Burning Lotus”

Kokkuvõttes võib öelda, et vananemine küll mõjutab su tätoveeringut, ent õige hoolitsuse korral palju aeglasemalt. Hoolitsuste hulka kuulub päikesekreem, niisutamine, hõõrdumise vältimine ja tervislik elustiil, et aeglustada naha vananemist. Tätoveeringu aeglane vananemine on loomulik ja seda saab käia üle joonistamas. 

Enne tätoveeringu tegemist tasub läbi mõelda selle värv, suurus, detailsus ja asukoht. 

Enda ja oma tervise eest hoolitsemine ei aita kaasa pelgalt heaolule ja naha väljanägemisele, vaid mõjutab ka tätoveeringute ilmet. Tähtis on kuulata tätoveerijat, kui ta arvab, et tätoveering on näiteks liiga pisike ja tasuks teha suuremalt.