Pärast pikki aastaid planeerimist, analüüsimist ja mõtlemist oled lõpuks jõudnud otsusele, et on aeg teha ära see äge tattoo idee. Samas on tõenäoliselt ajaga tekkinud palju küsimusi. Kas teha nähtavasse või peidetud kohta? Kas suur kaalulangus võib mu tattoo ära rikkuda? Mis siis, kui see asukoht on nii valus, et ei saagi pilti lõpuni tehtud? 

Siin on 8 nõuannet, mida olen tihti pidanud näiteks tooma oma klientidele ning arvan, et see aitab teisigi. Kindlasti usun, et need näited tulevad ka kasuks inimestele kellel juba on mitmeid tattoosid. Alljärgnevad ei ole reeglid, mille järgi tuleb kindlalt lähtuda! Tattoo kunst muutub järjest vabamaks ja abstraktsemaks ning lõppude lõpuks sa võid teha oma kehale misiganes sa soovid ja kuidas. Need nõuanded on mõeldud selleks, kui ei tea kust alustada. 

1.

Väike tattoo – väike pind, detailne tattoo – suur pind.

Alati soovitan lihtsate, väikeste ja minimalistlike tattoosid teha väikestele pindadele nagu näiteks ranne, sisekäsi, labajalg ja pahkluu. Kui teed väikse disaini suurele pinnale nagu reis, selg või õlg, siis võid üks moment avastada, et tahad seda pilti laiendada või hoopis ära katta, kuna ta ei ole proportsioonis kehaosaga. Ühtlasi ei ole hea mõte teha ülidetailseid pilte väikestele pindadele, sest aastatega võivad detailid hajuda ja kaugelt ei pruugi üldse aru saada mis pildil olema peaks. 

Väike tatoveering väikesel pinnal on dekoratiivne
Väike tatoveering väikesel pinnal on dekoratiivne
Suurel alal võib tunduda isoleerituna.
Suurel alal võib tunduda isoleerituna.

2.

 Tattoo õiget pidi.

See üldiselt kehtib esmakordsele tattoo kliendile, kes soovib disaini sisekäele: soovitakse pilti nii, et kui klient ise seda vaatab, on see tema poole, samas kui teine inimene vaatab, kui käsi on rippus, on see tagurpidi. Kui sa plaanid kunagi pilte juurde teha või otsustad terve sleeve kasuks, siis sa ei tee ju tervel käel olevad tatoveeringud tagurpidi. Pildid peaksid ikkagi jooksma ülevalt allapoole ja kui randmel on üks teos tagurpidi, siis see suure tõenäosusega hakkab hiljem häirima. 

Tagurpidi.
Tagurpidi.
Õiget pidi.
Õiget pidi.

3.

 Tattood lihaste järgi.

See kehtib suuremate tööde puhul nagu pool kätt, sleeve või terve selg. Mida liikuvam ja suurem pind, seda rohkem võiks lähtuda lihaste liikumisest. See jääb üldiselt tätoveerija teha, et pilt jookseks hästi. See tähendab, et usaldada oma kunstniku kompositsiooni meelt. Tuleb mõista, et lihaste järgi asetatud tattoo sobitub kehaga hästi ja näeb loomulik välja.

Varukas Jeff Gogue poolt mis liigub käe lihaste järgi.
Varukas Jeff Gogue poolt mis liigub käe lihaste järgi.
Teresa Sharpe loodud seljatöö mis liigub ideaalselt kehaga kaasa.
Teresa Sharpe loodud seljatöö mis liigub ideaalselt kehaga kaasa.

 

4.

 Nähtav või peidus?

See on absoluutselt igaühe valik kas teha tattoo nähtavale kohale või peitu. Ma olen enda jaoks jaganud need kolme kategooriasse: väga peidus (igasugused kohad torso peal), vajadusel peidetav (õlavars, käevars, sääred, labajalg) ja raskesti peidetav (käelaba, kael, nägu). Väga peidus kohaga tasub arvestada, et sa ise ka ei näe neid tattoosid korralikult. Osadel klientidel ongi see taotuslik. Teine kategooria on inimestele, kes enamus ajast tahavad ikkagi näidata ja imetleda oma kaunist kunsti kuid vahest on vaja see ära peita. Kolmanda kategooria tattoo soovidega ma üldiselt võtan aega, et inimesega läbi arutada, kas see on ta Väga Kindel soov. Kuigi meie kultuuriruum muutub järjest tolerantsemaks tattoode kohapealt, siis võib ikka leiduda inimesi, riike ja kultuure, kus leitakse, et see on väga solvav. Selliste tattoodega võib muutuda ka keerulisemaks näiteks mõne töökoha saamine. Kui klient on selle infoga täiesti kursis, siis minul pole midagi nende asukohtade tätoveerimise vastu.

5.

 Nägu ettepoole.

See kehtib piltide puhul kus on, näiteks, inimese või looma nägu. Kui teha pilt õlale, käele, küljele või reiele, siis on visuaalselt ilusam ikka näha portreed kui kellegi kukalt kui vaatad ennast ja oma tattoosid peeglist. 

Chris Rigoni
Chris Rigoni
Timur Lysenko
Timur Lysenko

6.

 Kehakaalu mõjutused. 

Päris tihti küsitakse, kas ja kuidas kehakaalu tõus või langus võib tattood rikkuda. Tahan kohe ära öelda, et see on väga individuaalne. Üldreegel on see, et väga kiire ja suur kaalulangus või tõus võib mõjutada. Kõige lihtsam näide on rasedus: kõht kasvab ja tõmbub kokku tagasi väga väikse aja jooksul ning teame, et paljudel naistel võivad tekkida alakõhule venitusarmid kui ka üleliigset nahka. Sellepärast ei soovitata teha tattood kõhule enne kui lapsed ei ole sünnitatud või kui pole kindel otsus mitte lapsi saada. Peale sünnitust on tattooga hea ära katta venitusarmid. Kui aga venitusarmid tekivad olemasolevale tattoole, siis on juba palju keerulisem tööd korrigeerida. Üldiselt ka juurde võtmine ei mõjuta tattoosid nii palju kui kiire kaalulangus. Kui on plaan osa võtta suurest kaalulangetamis-programmist, siis on soovitatav teha tattood pärast seda kui on kehakaal lähemal soovitule. 

Venitusarmide mõju tattoole.
Venitusarmide mõju tattoole.
Pärast suurt kaalulangust võivad ka tattood kitsamad välja näha.
Pärast suurt kaalulangust võivad ka tattood kitsamad välja näha.

7.

 Päikeselembus.

Mul on hea meel, et ma olen tätoveerija Eestis! Enamus inimesed on megavalged ja suvel päevitamisest lugu ei pea. Mis tähendab, et tattood säilivad ülikaua ja megahästi! Kui sa aga pole klassikaline põhjamaalane, siis kindlasti tasub arvestada nende kohtadega kehal mis saavad rohkem päikest nagu turi, rind, õlad ja käevarre välimised küljed. Kõige lihtsam oleks hoiduda nende kohtade tätoveerimisest aga kui asukoht ikkagi väga meeldib, siis palun kindlasti pöörduda päiksekreemi usku (vähemalt nii palju, et tattood saaksid kreemiga kaetud). Igaljuhul tuleb arvestada, et need kohad saavad rohkem UV kahjustust mis tähendab, et juba paari aastaga võivad mustad olla hallikad ja tugevad kontrastid kadunud. Ühtlasi kahjustab see ka rohkelt su enda nahka.

Tattoo enne ja pärast värskendamist.
Tattoo enne ja pärast värskendamist.
3 aastat päikest.
3 aastat päikest.

8.

Ära vali valu järgi.

Kindlasti on osad kohad valusamad kui teised aga palun ärge vaadake Googlest neid valukaarte ja ärge kuulake oma sõprade lugusid. Valulävi on nii individuaalne ja enamus kordadest pole see nii hull kui kliendid algselt ette kujutasid. Enamus tööd mis teen on 4 tunnised sessioonid ja suurem osa kliente peavad väga hästi vastu. Kui su soov on teha ainult poole tunnine töö, ära muretse üldse. Kui aga plaanid teha suurt tööd, siis sessioone saab alati poolitada. Kindlasti on tähtis teha pause, süüa, juua ja sirutada. Valu on ainult ajutine, tattoo jääb igaveseks. Väike mugavustsioonist välja hüppamine on seda väärt, kui tattoo tõesti on su südamesoov. Kõikide lohutuseks ma võin öelda, et mul on kohutavalt madal valulävi. Sellegi poolest olen tätoveerimas tervet oma selga. Ma leian, et see on kõike seda väärt. 

Siia tuli nüüd päris pikk nimekiri kuid loodan, et igaüks leidis midagi asjalikku endale! Igaks juhuks kordan, et need ei ole reeglid vaid nõuanded aitamaks teha valikut või siis laiendamaks silmaringi inimestele, kes pole isegi mõelnud selliste asjade peale. 

Kas siin on mõni nõuanne, mida oled eiranud teadlikult või kogemata?