Eesti lõputust talvest on tüdimus peal nii et on aeg planeerida üks tore reis kus leidub türkiis-sinist vett ja lõputut päikest. Võimalikult väike kohver triiki maikasid täis ja aidaa depressiivne väike Eestikene! Aeg ägedateks seiklusteks ja pidudeks, näeme kümne päeva pärast. Paar ujumist ja pidu hiljem on tuju kõigil nii hea, et kuku pikali: seda peab kuidagi tähistama, et elu lõpuni oleks meeles, kui unustamatu reis see oli! Õige viis seda teha, on lasta teha endale üks tattoo. Kui õige või hea mõte see tegelikult on? 

Idee kirjutada see postitus tuli ikka mu enda klientidelt ja nende lugudest. Ikka nii mõnigi on lasknud teha endale tätoveeringu puhkuse ajal ja on tulnud seinast seina arvamusi. Ma olen siinkohal täpsem: puhkusereisi all ma mõtlengi pigem eksootilisi ja soojasid kohtasid ja kui veel spetsiifilisem olla, siis mõtlen ma Tai riiki. See on hea valik näidete jaoks, sest just seal käivad väga paljud Eestlased puhkamas ja ka ma ise olen seal mitmeid kordi käinud ja on ka mõnele tattoo salongile silm peale jäänud. 

 

tai tätoveering
Tonsai rannas väike tätoveerimis-putka. Kohalik kunstnik laseb leiba luusse.

Kui kliendid on minult küsinud reisil tattoo tegemise kohta, siis esimene küsimus on, et mis sorti puhkus see tuleb? Hoolduse kohapealt on ju teada, et ajal millal tattoo paraneb (kuni 2 nädalat) ei tohi käia ujumas, saunas ja vannis. Tattoo ei taha leotamist. Eksootilistes sinistes vetes ujumine pole teema? Ok, üks mure vähem. Aga! Tätoveering ei tohi ka päikest saada paranemise ajal ja sellel ajal ei tohi kanda ka päiksekreemi; ehk tattoo peab olema kaetud õhulise hingava riidega. Bikiinides või palja torsoga ringi lippamine pole päris su elustiil? Siis on ka see probleem lahendatud. Paranemise ajal ei tohi ka juua kääritatud alkohole nagu siider, õlu ja vein. Mõni üksik klaas ei tee midagi aga kui meenutad puhkusel pigem lühiajalist alkohoolikut, siis ega see tätoveeringut väga õnnelikuks ei tee. 

tai tattoo salong
Turistidele suunatud tattoo salong Bangkokis. Foto: Ed O’Keeffe

Kui ikkagi saad aru, et sa oled klassikaline puhkuse-võlusid armastav inimene, aga tattoo tegemine reisil on “must have” siis tee tätoveering viimasel päeval, enne teekonda koju. Muidugi, kui sa pole põlenud nagu vähk ja mis veel hullem, juba kooruksid sellest nahast. Päikesepõlenud nahka on väga ebameeldiv tätoveerida nii sul kui ka kunstnikul. 

Kõiki neid nüansse arvestades oled siiski valmis ohverdama paar logelemiseks mõeldud päeva tattoo kasuks.Tais on meeletult palju salonge igal pool, lihtne oleks kohe esimesse sisse astuda ja pilt tehtud saada. Hinnad on ka nii odavad! Nii nagu oma kodumaal, tõmba ennast korra kaine mõistuse tasemele ja proovi aru saada, et see siiski jääb eluks ajaks ja pildil võiks olla ka mingi kvaliteet. Plus, hepatiite suveniiriks reisilt kaasa võtta pole ka päris see. Tänu internetile on lihtne teha kodutööd ja leida salonge, mis on steriilsed ja kus on ka kunstioskuse ja staašiga tegijad. Reisi lõpuks võib küll vähe raha alles olla aga me räägime ikkagi su enda keha austamisest. 

Kui nüüd veel rääkida spetsiifiliselt Tai tattoo kultuurist, siis üks populaarsemaid põhjuseid miks Tais tahetakse tattood teha on nende legenadaarsed Sak Yant tätoveeringud: neid tattoosid teevad ainult kindlad mungad, kes läbi rituaali annavad kaitse-võime tehtud tattoole. Selleks, et leida see õige tegija, tuleb kindlalt korralikult kodutööd teha, sest et igasugused suva salongid ja tegijad reklaamivad ennast, et just nemad teevad audentseid Sak Yant tätoveeringuid. 

Mitme munga töö.
Mitme munga töö.
Erinevate õnnistuste ja tähendustega tattood.
Erinevate õnnistuste ja tähendustega tattood.
Mida kõrgemal on tattoo kehal, seda rohkem jõudu.
Mida kõrgemal on tattoo kehal, seda rohkem jõudu.
Ehe käsitöö.
Ehe käsitöö.

 

Sak Yant tätoveeringud on kohalikele väga suure tähenduse ja ajalooga ja ka turistidelt oodatakse, et neil on kõrge austus nende tattoode vastu.

Mina ise leian, et reisidel tehtud tattood võivad olla väga kõrge väärtusega aga see on midagi, mida peaks pikalt enne juba reisile minekut planeerima. Kui sa pole inimene, kes ka oma kodumaal teeb spontaanselt tattoosid, siis ei soovita ka seda otsust võtta kergekäeliselt reisil olles. 

Kas Sina oled reisil olles lasknud endale tätoveeringu teha?