Ühel päeval järjekordselt Instagramis tühja kerides avastasin ma selle äppi avarustest ühe jube tuttava pildi: minu enda tehtud tätoveering aga nagu 100 korda koledam? Leidsin foto ühe kasutaja lehelt, kes mind jälgib ja aegajalt “laigib” mu pilte; nii sattusingi ta lehele ja kohe teise pildina vaatas otsa mulle see piinlik lugu. Pärast korraliku kajakat sain ma aru, et sellise asja peale ei oska isegi kuri olla, pigem teeb see mulle palju nalja. Sellegipoolest on see suur probleem: miks tätoveerijad kopeerivad teiste tegijate töid?

 

Minu tehtud tattoo.
Minu tehtud tattoo.
Koopia sellest tööst.
Koopia sellest tööst.

Tihti on ka kliendid küsinud, et kas ma ei karda, et keegi mu tööd järgi teeb. Ma ei karda vaid tean, et seda ikka tehakse. Julgen ikka öelda, et head tätoveerijad ei tee seda ja halbadel tegijatel ei tule see välja. Kuigi olen ka vahest ülikvaliteetseid koopiaid näinud (mitte enda töödest õnneks) ja siis mõelnud küll, et okei, see “kunstnik” leidis südikust, et tuntud pilti kopeerida aga see veel internetti üles panna? See ongi su au ja uhkus?

 

Yurga töö ja sellest tehtud koopia. Veel koopiaid estonian_tattoo_judge IGs.
Yurga töö ja sellest tehtud koopia. Veel koopiaid estonian_tattoo_judge IGs.
Kogus kopeeritud töid Victor Chili tuntud teosest.
Kogus kopeeritud töid Victor Chili tuntud teosest.

 

Okei las siis olla: keegi Filipiinidel käib mu tööga sarnase pildiga ringi aga mu suurim õudusunenägu oleks kui ma näeks, et kellegil Eestis on sama ja mis veel hullem, kui oleks Eesti tätoveerija poolt tehtud koopia. Ma vist minestaks ära vihast. 

Aga mis siis, kui su lemmik tätoveerija elab nagu mega kaugel ja sa väga väga tahad ikkagi tema tööd? Seal on 2 võimalust: 1. Kogud raha ja lendad talle külla. 2. Saad temast üle ja lased kellegil teisel teha kellel on sarnane stiil ja kes elab lähemal. Minumeelest võiksid inimesed rohkem käia tattoo-reisidel: näeksid uusi kohti ja saaks hoopis teistsuguse suveniiri reisilt! 

Mis Sina arvad tattoode kopeerimisest? Kas see oleks mingitel tingimustel tolereeritav?